Kešem nebo šekem? Nejlépe bezhotovostně

Kešem nebo šekem? Nejlépe bezhotovostně

S rozšiřováním využití moderních technologií roste důvěra v bezhotovostní transakce. Zatímco dříve byly takové finanční pohyby vzácnější a omezovaly se především na šeky a později na platební karty, dnes je možností daleko více. Máme se v blízké budoucnosti připravit na úplnou absenci bankovek a mincí?

Z našich peněženek již zcela vymizely haléřové mince. Ti starší si je v dětství spořili do prasátek a pak s nimi o přestávkách hráli čáru. Dospělí je nechávali jako spropitné. Dnes se totéž děje s korunovými položkami. U silnějších měn samozřejmě zůstávají zachovány centy a další drobné položky.

Tytam jsou i časy, kdy se majitelé modré bankovky s Bedřichem Smetanou mohli při utrácení pořádně rozšoupnout. Přesto je i dnes dobré několik papírových bankovek v peněžence mít. A jak se zdá, jen tak se to nezmění.

 

Platební karty se staly standardem

Doby, kdy se lidé obávali platebních karet, jsou nenávratně pryč. V současnosti není neobvyklé vlastnit jich dokonce hned několik. Častá je kombinace debetní a kreditní karty.

Je to nejen pohodlné, ale rovněž výhodné. Při řadě menších plateb už pár let není nutné ani zadávat PIN, stačí kartičku přiložit ke čtečce na terminálu. V některých případech navíc díky kartám odpadá výměna peněz při platbách v zahraničí.

Banky tento systém všemožně podporují. Navazují obchodní partnerství s komerčními institucemi a u bezhotovostních plateb pak nabízí slevy na nákupy a další zákaznické výhody.

Některé bankovní produkty tohoto typu jsou navíc pojištěny proti krádeži a dalším způsobům zneužití. Lze u nich navíc nastavit limity. I to je důvodem, proč důvěra v tento způsob transakcí tak markantně vzrostla a ty se tak mohly stát každodenním prostředkem.

Samotné plastové výlisky neslouží pouze k přímému placení. Trend slevových zákaznických karet je tak silný, že se na ně leckomu vyplatí mít samostatné pouzdro.

 

Jde to i bez karet

Moderní technologie ženou variabilitu možností placení stále vpřed. Přiložení karty k terminálu je pohodlné a rychlé, ale jde to ještě jednodušeji.

Stále více mobilních zařízení podporuje takzvanou NFC technologii. Jedná se o metodu bezdrátové komunikace mezi elektronickými zařízeními.

Tu lze využít podobně jako platební kartu, pouhým přiblížením telefonu ke čtečce na platebním terminálu. V době, kdy máme všichni mobilní telefony nepřetržitě v ruce nebo alespoň po ruce, je to ještě o krůček pohodlnější, nežli vytahování karty z peněženky a hlídání hned dvou cenností zároveň.

Nárůst v oblibě zaznamenává také chytrá elektronika. Nejrůznější typy funkčních náramků, hodinky, klíčenky. Z hlediska placení jde v podstatě jen o zjednodušenou variantu mobilu, potažmo platebních karet.

 

Nakupování na internetu

Podíl online nákupů na trhu dlouhodobě stoupá. Tato oblast zažívá obrovský boom.

Jediný způsob, jak v takovém případě využít hotovost, je platba při doručení. Ve stejnou chvíli jde ale často platit také výše uvedenými způsoby. Výrazné procento zákazníků v České republice dává platbě až při dodání zboží přednost.

Platby předem jsou pak možné převodem nebo kartou. U převodu musíte počítat s delší lhůtou pro uskutečnění platby. U karet je třeba dbát základních bezpečnostních pravidel.

Především se při platbě přesvědčte, že komunikujete přes zabezpečenou stránku (řetězec znaků https na začátku webové adresy). Pokud tomu tak není, buďte obezřetní a raději nezadávejte žádné citlivé údaje. Ať už je za absencí šifrování komunikace pouze liknavost obchodníka, nebo se jedná o pokus o útok, opatrnost je vždy na místě.

Pro online platby je možné využít také zprostředkované finanční transakce pomocí internetové peněženky. K nejznámějším internetovým platebním systémům pro zprostředkování finanční transakce patří služba PayPal. Obchodník tedy nevidí vaše údaje, přesto má jistotu, že o své peníze nepřijde. I u tohoto bezpečného způsobu je dobré nastavit si raději limity pro platby.

 

Preference a kombinace možností

Ačkoli je zejména při finančních transakcích třeba být ostražití, i ty nejnovější technologie si cestu do našich každodenních životů pomalu nacházejí.

Jejich využití je sice individuální, ale většinou půjde o kombinaci prostředků podle aktuální situace.

Bezhotovostní platební styk má řadu výhod, od pohodlí až po vyšší bezpečnost. Přesto mají i fyzické peníze stále své nezastupitelné místo. Mezi přednosti může patřit například lepší přehled o stavu financí, k němuž přispívá vyšší hmatatelnost a reálnost mincí a bankovek. Navíc můžete hodit pár korun do klobouku šikovnému muzikantovi na ulici nebo přisypat svým dětem peníze do kasičky, dávat jim kapesné a učit je tak vyšší finanční zodpovědnosti.

Věra Zámečníková oblastní ředitel
Autor: Věra Zámečníková oblastní ředitel

Věra Zámečníková

Jsem oblastní ředitelka, která vám pomůže zorientovat se ve složitých vodách financí. Vedu také svůj tým profesionálních poradců. Naplňuje mě, když naši klienti jsou šťastní a plní si vlastní sny. 

Jsem hrdá Držitelka certifikátu Certified Financial Consultant. 

Díky spolupráci s OVB vím, že můžu mít vše, co si přeji. Stačí jen nadšení a dlouhodobé usilí.

Dám vašim financím plán

E-mail: vera.zamecnikova@ovbmail.cz

Mobil: 776 019 779

Telefon / Fax: 353 228 374

IČO: 43304427

Kanceláře našeho týmu najdete: 

Karlovy Vary - Karlovy Vary - Dalovice - Praha

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení