Letošní Vánoce budou skromnější. Možná

Letošní Vánoce budou skromnější. Možná

Současné průzkumy ukazují, že velká část z nás se už teď rozhodla na vánočních dárcích víc šetřit. Letošní ekonomicky a společensky náročný rok zahýbal s našimi prioritami a také představami o tom, jak má vypadat materiální zabezpečení.

Mnoho z nás ještě na jaře svoji finanční situaci vnímalo jako dobrou. V průzkumech to byla téměř polovina dotázaných, konkrétně 48 procent. V září už to bylo jen 21 procent. Svoji situaci jako špatnou naopak zhodnotilo v březnu jen 12 procent dotázaných, v září až o 22 procent dotázaných víc. Tedy 34 procent.

A víc než 40 procent Čechů předpokládá, že letos budou na Vánoce kupovat méně dárků než loni. Někteří z oslovených dokonce zvažují, že nebudou kupovat vůbec žádné.

Všechny tyto průzkumy ale mají jednoho společného jmenovatele. Uskutečnily se ještě před zavedením vládních nařízení a uzavřením škol a obchodů. Takže je vysoce pravděpodobné, že počty těch, kteří jsou nebo budou v horší ekonomické situaci, se ještě budou bohužel  zvyšovat.

Stejné nebo dokonce vyšší tržby?

Někteří prodejci i tak očekávají podobné tržby jako loni nebo dokonce i větší. A to i přesto, že loňské Vánoce byly pro velké internetové prodejce většinou ve znamení rekordních zisků a bude těžké je překonat.

Co se teď ale jednoznačně dá říct, je to, že vánoční nákupy budou letos určitě ovlivněné horší ekonomickou situací nakupujících a zvyšujícím se trendem online nákupů. Stejně jako na jaře se nakupující zase mnohem víc přesouvají při svých nákupech na internet. Pro internetové prodejce je trend online nákupů samozřejmě dobrou zprávou a někteří díky tomu dosáhnou vyšších tržeb. 

Pro běžné obchodníky a kamenné obchody tohle dobrá zpráva ale rozhodně není a jejich tržby a asi i vánoční svátky budou pravděpodobně skromnější než loni.

Ať jsme kupující nebo obchodníci, nezapomeňme na dva nejdůležitější body vánočních svátků

První je, že největším darem těchto svátků bývá čas strávený s našimi blízkými. Ideálně v klidu, pohodě a ve zdraví. A druhý je o tom, že není nutné si brát kvůli dárkům úvěr a zadlužit se. Lepší je se uskromnit a darovat dárků míň nebo v menší hodnotě. Finanční rozvaha je v tomto čase víc než kdy jindy nesmírně důležitá.

Věra Zámečníková oblastní ředitel
Autor: Věra Zámečníková oblastní ředitel

Věra Zámečníková

Jsem oblastní ředitelka, která vám pomůže zorientovat se ve složitých vodách financí. Vedu také svůj tým profesionálních poradců. Naplňuje mě, když naši klienti jsou šťastní a plní si vlastní sny. 

Jsem hrdá Držitelka certifikátu Certified Financial Consultant. 

Díky spolupráci s OVB vím, že můžu mít vše, co si přeji. Stačí jen nadšení a dlouhodobé usilí.

Dám vašim financím plán

E-mail: vera.zamecnikova@ovbmail.cz

Mobil: 776 019 779

Telefon / Fax: 353 228 374

IČO: 43304427

Kanceláře našeho týmu najdete: 

Karlovy Vary - Karlovy Vary - Dalovice - Praha

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení