Chcete ušetřit? Ze statistik vyplývá: přestaňte pít kávu a alkohol, chodit do restaurací a kouřit

Chcete ušetřit? Ze statistik vyplývá: přestaňte pít kávu a alkohol, chodit do restaurací a kouřit

Možná vás už nějakou dobu napadá, že tahle doba je tak trochu zvláštní. Nejprve pandemie, respirátory, lockdowny, teď pro změnu zdražování na každém kroku a inflace. Proto to dneska bude trochu odlehčenější s tipy, jak ušetřit na „zlozvycích“ a přitom vlastně žít zdravěji.

Cukr, káva, alkohol… žrouti našich peněz

Pokud to všechno jíme a pijeme řekněme umírněně, asi nám náklady za tyto položky do peněz tolik nepolezou. Pokud však jedno nebo více z toho konzumujeme ve větší míře, a ještě k tomu kouříme, může se stát, že se naše výdaje navýší třeba o 3000 korun měsíčně, ale i víc. Alespoň to vyplývá ze struktury aktuálního spotřebního koše, který zveřejňuje Český statistický úřad (ČSÚ).

Ano, sice náklady na bydlení, vodu, energie a jídlo představují největší výdaj našeho rodinného rozpočtu, ale například kouření cigaret z naší peněženky vytáhne také vysokou částku. Kuřák kvalitnějších cigaret, který vykouří v průměru jednu krabičku denně, za svůj zlozvyk utratí klidně 3600 korun měsíčně. Pokud jsou takoví kuřáci v rodině dva, bavíme se o částce přes sedm tisíc korun jen za cigarety.

Takže nejen bydlení, energie a voda tvoří tisícovkové položky našeho rodinného rozpočtu. Prostě stačí kouřit nebo si každý týden dát nějaké to pivo, víno a tvrdý alkohol, zajít opakovaně do kavárny na kávu a zákusek či do restaurací na oběd nebo večeři a tisíce z našich vydělaných peněz nebo úspor jsou pryč.

Co s tím?

Nekouřit, nepít alkohol a kávu. Někteří nejspíš namítnou, že už by jim nezbyla žádná radost. Možná by však stačilo udělat jen pár více či méně jednoduchých kroků, které by mohly náklady za tyhle položky v rozpočtu snížit. Například si dát o pár cigaret denně méně, místo tří piv jedno anebo si koupit kávovar, kvalitní kávu a udělat si voňavé chvíle a pohodu u sebe doma.

Nezanedbatelnou položkou rodinného rozpočtu jsou ale překvapivě i nealko nápoje. Podle spotřebního koše ČSÚ totiž utratí průměrný Čech za minerální vody a slazené nápoje téměř 385 korun měsíčně. Už v případě tříčlenné domácnosti se opět dostáváme na částku přes tisíc korun. S nadsázkou se tak dá říct, že k ušetření tisícovky měsíčně stačí pít vodu z kohoutku.

A pokud si přece jen nedokážeme odpustit sladkou chuť nápojů, stačí si zaběhnout do přírody, natrhat si pampelišky, kvetoucí černý bez nebo jiné jedlé květy, koupit dvě tři kila cukru a kyselinu citronovou a můžeme si vyrobit šťáv, co hrdlo ráčí. Milovníci bublinek si zase za částku od tisíce korun můžou pořídit domácí výrobnu na sodu a pak už nemusí pro balené nealko nápoje chodit do obchodu.

Ušetřit můžete i za jídlo

Neznamená to, že musíte kupovat místo kvalitní šunky salámy a místo smetanových jogurtů nízkotučné, ale pokud jste dosud řešili obědy v zaměstnání návštěvou restaurací nebo si zašli na večeři do restaurace několikrát měsíčně, možná by stálo za to si oběd do práce nosit z domu a dobrou večeři podobnou té v restauraci si připravit ve své vlastní kuchyni.

Na jídle připraveném doma se podle statistiků dá totiž ušetřit klidně až sto korun denně. Možná i víc. A to dělá v řádech měsíců už pěknou sumičku peněz. Stejně tak můžete omezit jízdy autem, a pokud to jen trochu jde, využít k dopravě do zaměstnání prostředky hromadné dopravy. Když pak chůzi od autobusu nebo vlaku prodloužíte o krátký výšlap do parku nebo blízkého lesa, uděláte něco i pro svoje zdraví.

Rezerva je nutná v každé době

Je samozřejmě dobré, aby člověk byl připravený na horší časy už předem. Ideální je mít z minulosti vytvořenou rezervu, která zajistí případné vyšší náklady. Spolu s investicemi je rezerva, pokud je dobře nachystaná a dlouhodobě rozplánovaná, lepší a méně „bolestivé“ řešení než šetření na věcech, které nám přinášejí radost a potěšení. Pokud je ovšem konzumujeme v rozumné míře.

Věřme, že se všechno vrátí do starých kolejí. Nicméně právě teď je dobrý čas k zamyšlení, jak svoje případné rezervy využít, anebo jak si je naopak začít vytvářet i teď. Pokud s tím potřebujete pomoct, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji.



Věra Zámečníková oblastní ředitel
Autor: Věra Zámečníková oblastní ředitel

Věra Zámečníková

Jsem oblastní ředitelka, která vám pomůže zorientovat se ve složitých vodách financí. Vedu také svůj tým profesionálních poradců. Naplňuje mě, když naši klienti jsou šťastní a plní si vlastní sny. 

Jsem hrdá Držitelka certifikátu Certified Financial Consultant. 

Díky spolupráci s OVB vím, že můžu mít vše, co si přeji. Stačí jen nadšení a dlouhodobé usilí.

Dám vašim financím plán

E-mail: vera.zamecnikova@ovbmail.cz

Mobil: 776 019 779

Telefon / Fax: 353 228 374

IČO: 43304427

Kanceláře našeho týmu najdete: 

Karlovy Vary - Karlovy Vary - Dalovice - Praha

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení