Pojistěte si auto správně - za havarijní pojištění neplaťte víc než musíte

Pojistěte si auto správně - za havarijní pojištění neplaťte víc než musíte

Určitě i vy znáte někoho, kdo už měl autonehodu. Ať už ji způsobil on nebo někdo jiný. A určitě znáte i někoho, komu vletěla srna nebo dokonce divočák do cesty. Nebo se to možná stalo dokonce i vám.

První situace se řeší na základě povinného ručení, které musí mít ze zákona sjednané každý majitel auta. Druhou situaci jen povinným ručením u pojišťovny nevyřešíte, musíte mít sjednané buď připojištění k povinnému ručení nebo havarijní pojistku.

Povinné ručení je totiž pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a proto řeší situace, kdy vy způsobíte svým vozem škody na majetku nebo zdraví ostatních. Anebo je způsobí někdo vám. Takže pokud zaviníte nehodu vy, jde finanční krytí z vaší pojistky. Pokud škodu zaviní někdo jiný a způsobí újmu vám, finanční kompenzace jde z pojistky viníka nehody.

Ale pro situace, kdy se srazíte se zvěří nebo havarujete bez účasti dalších osob a škoda je pouze na vašem autě nebo na majetku třetích stran, se vyplatí mít sjednané také havarijní pojištění. To někdy kryje i případné odcizení vozu. Havarijní pojištění se ale vyplatí i pro případy, kdy vás někdo nabourá, od nehody odjede a vy ani policie nedohledáte viníka. Typicky se jedná třeba o “ťukance” na parkovištích obchodních center nebo sídlišť.

Nezapomeňte pravidelně aktualizovat

Stejně jako v případě jiných pojistek je ale potřeba havarijní pojištění aktualizovat. V případě pojištění nemovitostí může dojít k tzv. podpojištění, v případě automobilu zase k situaci, kdy platíte zbytečně moc. Výše pojistného se mimo jiné odvíjí totiž i od ceny automobilu. Jenže narozdíl od nemovitostí ceny automobilů obvykle časem klesají.

U nových aut tak může být hodnota vozu už po třech letech od jeho výroby až o desítky procent nižší. Když nebudete pojištění aktualizovat, budete platit částku odpovídající hodnotě nového auta. Navíc vám pojišťovna v případě škody na vozidle proplatí částku odpovídající aktuální hodnotě vozu a ne částku, na kterou jste si nové auto před několika lety pojistili.

Proto svoji havarijní pojistku aktualizujte nejprve po jednom roce, v dalších letech pak přibližně každé dva roky. Nebo využijte druh pojištění, které se nazývá GAP (Guaranteed Asset Protection = Garantovaná ochrana majetku). To se původně vztahovalo k leasingu, dnes ho však můžete využít jako připojištění k havarijnímu pojištění. Pojištění GAP vám zajistí, že z hlediska pojištění zůstane cena vašeho automobilu stejná až po dobu tří let.

Havarijní pojištění vybírejte podle rozsahu krytí i spoluúčasti

Povinné ručení má zákonem stanovenou dolní hranici limitu krytí v případě pojistné události, tím je 35 milionů korun. U něj pak platí, že čím vyšší limit je, tím je pro majitele vozu pojištění výhodnější.

U havarijního pojištění se volí rozsah krytí a také druh spoluúčasti. Pak už záleží na tom, zda chcete pojistit jen na havárii nebo i na živelní události, odcizení, vandalismus, případně všechno dohromady. Pokud chcete nižší spoluúčast, počítejte s vyšší částkou pojistného. Spoluúčast se pohybuje od nuly do dvaceti procent a stanoví, do jaké výše se budete muset spolupodílet na financování pojistné události.

Závěrem vám proto chci popřát hodně kilometrů bez nehod a taky, abyste tohle vše řešili jen v rámci sjednání nebo aktualizace pojištění a ne v rámci skutečného plnění pojistných událostí. A pokud potřebujete právě se sjednáním nebo aktualizací pojištění pomoci, ozvěte se mi přes stránku s kontaktními údaji.

Věra Zámečníková oblastní ředitel
Autor: Věra Zámečníková oblastní ředitel

Věra Zámečníková

Jsem oblastní ředitelka, která vám pomůže zorientovat se ve složitých vodách financí. Vedu také svůj tým profesionálních poradců. Naplňuje mě, když naši klienti jsou šťastní a plní si vlastní sny. 

Jsem hrdá Držitelka certifikátu Certified Financial Consultant. 

Díky spolupráci s OVB vím, že můžu mít vše, co si přeji. Stačí jen nadšení a dlouhodobé usilí.

Dám vašim financím plán

E-mail: vera.zamecnikova@ovbmail.cz

Mobil: 776 019 779

Telefon / Fax: 353 228 374

IČO: 43304427

Kanceláře našeho týmu najdete: 

Karlovy Vary - Karlovy Vary - Dalovice - Praha

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení